5 snabba frågor med Carina Lindmark på Komatsu Forest AB

kfab_skogsmaskin

Carina Lindmark är Manager R&D Support på Komatsu Forest AB, som nu har arbetat med 3DEXPERIENCE i ungefär två år.

Hej Carina, hur är läget i dessa Corona-tider och hur påverkas ni?

– Hej. Som så många andra börjar vi få problem med leveranser från några av våra underleverantörer. Företaget har därför avtalat om permitteringar främst i produktion. Förhandlingarna är inte helt klara ännu. Det som är positivt är att vi fortfarande gör affärer runt om i världen.

Komatsu forest har nu använt 3DEXPERIENCE i ungefär 2 år, hur har det gått? Hur har era användare tagit till sig platformen?

– På ett mycket bra sätt skulle jag säga. Vi har totalt tre projekt som körs i 3DEXPERIENCE just nu och fler är på väg in. Jag upplever att våra användare hittar in i systemet relativt snabbt. De är också otroligt engagerade och vill verkligen vara med och utveckla plattformen. Ett exempel på det är bland annat det utvärderingsarbete som har gjorts kring FEM-beräkning och simulering. Där har vi haft en grupp användare som tillsammans med er på X10D har utvärderat de olika licensalternativen och tittat på metodik och så vidare…

Vilka nyttoeffekter har ni erfarit så här långt i användningen av 3DEXPERIENCE?

– Vi har ju inte gått igenom en hel utvecklingscykel för någon produkt ännu, så vi har inte hunnit utvärdera så mycket. Men en rolig effekt vi ser är efterfrågan på VR-genomgångar i flera projekt. Vi köpte in en ”billig” VR-utrustning, mest på vinst och förlust för att se vad den nya tekniken kunde ge oss. Ganska omgående fick vi testa detta i skarpt läge där vi utvärderat nya konstruktioner med hjälp av VR. Det har varit till stor hjälp särskilt när man vill ha in synpunkter från faktiska användare. Det har fungerat så bra, att vi nyligen fick investera i en kraftfullare utrustning så att vi klarar av att titta på större modeller utan att få lag i VR-miljön.

Jag vet att ni utbyter erfarenheter med andra företag som använder 3DEXPERIENCE, vad tycker du om detta och vad har det gett er?

– Det har varit väldigt värdefullt för alla oss inblandade tror jag. Vi är i lite olika faser och kan hjälpas åt på många sätt. Ett företag har kommit längre på något område och ett annat företag har gått snabbare fram på ett annat.

Komatsu är inne i ett spännande expansionskede med att bygga en ny fabrik, kan du berätta mera om denna?

– Ja, vi håller på att bygga en helt ny anläggning, med 40.000m2 produktionsytor och ett nytt kontor i sex plan mm. Det är en investering på 650 miljoner där Peab har tagit hem affären.
Det här kommer att innebära att vi får nya moderna lokaler där vi kan få hela vår verksamhet här i Umeå under samma tak. Planen är att vi ska starta upp produktion i den nya anläggningen under Q2 2021. Här kan man läsa mer om detta: https://www.dagensnaringsliv.se/20200331/179314/peab-bygger-fabrik-komatsu-forest-i-umea
Det är ju naturligtvis otroligt roligt att våra ägare är villiga att satsa dessa pengar på vår verksamhet är i Umeå. Det ger oss en stark framtidstro – vilket behövs inte minst i tider som dessa.

Stort tack för din hjälp i dessa underliga tider och ta väl hand om dig och din familj.

Skrivet av Rikard Torkelsson, X10D solutions AB

Share this post

It’s all about honesty, simplicity, personality and professionalism

Your message has been sent!

Thank you for submitting your message.
We will contact you as soon as possible

X10D Solutions

Let's get in touch!

Closeup shot of a two unrecognizable businessmen shaking hands in an office

We want to know how we can help you!
Are you interested in our solutions, products or experiences? We are just a short message away to help you!

Please write a short note on how we can help you and write your name and number. We will do our best to contact you as soon as possible!

Have a nice day!
Team X10D Solutions