UUID, varför PDM-system är en bra idé och om en framtid utan filer!

UUID, varför PDM-system är en bra idé och om en framtid utan filer!

On september 5, 2018, Posted by , In 3DEXPERIENCE,CATIA,PLM,Tips och trix, With No Comments

BloggBanner_1

 

 

UUID är en av de mer mystiska ingredienserna i en CAT-fil. Du kanske har hört det nämnas när det trasslat med sammanställningar eller fått en kort förklaring om ”filidentitet”? Låt oss ta en titt under huven på CATIA-filer och även ge ett av många möjliga svar på frågan ”varför är PDM en bra idé?”…

 

 

UUID står för Universal Unique Identifier och är ett ID-nummer baserat på ditt nätverkskorts MAC-adress och tidpunkten då filen skapades, bland annat. CATIA använder filnamn och UUID för att identifiera och särskilja filer. I en miljö utan PDM-system och strikt metodik kan det hända att två filer har samma UUID och filnamn. Detta påverkar givetvis hur CATIA hanterar dessa parter (filer) i sammanställningar och länkar.

 

Det enklaste exemplet på problem som kan uppstå är när man har en CATProduct med en part, A.CATPart, och sparar dessa i en mapp. Sedan skapas en ny part i CATIA och sparas i samma mapp med namnet A.CATPart (vi skriver alltså över den tidigare parten). När vi nu öppnar vår produkt kommer länken till part A generera ett felmeddelande (… can not be found …) trots att det uppenbarligen finns en fil med rätt namn! Men den har inte samma UUID så länken är bruten och måste återskapas. Detsamma gäller för vyer på en ritning. Observera att det kan vara lika viktigt att länkar verkligen bryts när man skapar en ny fil från en befintlig!

 

Följande aktiviteter uppdaterar befintlig fil och behåller alltså dess UUID:

  • Save
  • Save All

Följande aktivitet skapar en ny fil med nytt UUID:

  • New (även New Part under Components i en produkts högerklickmeny)
  • New From (en kopia med nytt UUID)

Följande aktiviteter skapar en kopia av aktuell fil med samma UUID som orginalet:

  • Save As
  • Send to Directory

Save As är lite av ett specialfall om man kör filbaserat utan PDM. Med inställningen Document Environment > Folder State = Current finns nämligen möjligheten att välja As New Document när man använder Save As vilket skapar en ny fil men med ett nytt UUID. Välj hellre New From.

Save Management erbjuder Save och Save As och fungerar som i listan ovan (men Save As kan inte göras med tillvalet As New Document även om man har inställningen som nämnts).

 

Hur vet man vad filen har för UUID?

Det finns inget enkelt sätt att se eller byta ut ett UUID men det är inte helt omöjligt. Det allra bästa är förstås att inte hamna i en situation där UUID ställer till problem och man måste lägga tid och pengar på att reparera filer eller göra om från början. Så kallade fantomlänkar är ett problem som kan uppstå när filer har samma namn och UUID men inte har samma geometri. En produkt kan hitta fel part eller ännu värre: växla mellan de olika parterna. Proaktivt arbete är guld värt i det här fallet!

 

Hur då?

Ett korrekt konfigurerat PDM-system och en lämplig metodik är oslagbart men det finns situationer då man tvingas jobba utan PDM. Man bör då i förväg definiera en metodik för sparande och skapande av filer som minimerar UUID-problem. Lika viktigt är det att konfigurera CATIA V5:s alla inställningar och inte jobba med en helt ren installation. Osäker på hur det ska gå till? Vi kan hjälpa dig!

 

Vad händer med UUID i framtiden?

När vi tar steget över till att jobba med databas i 3DEXPERIENCE lämnar vi till stor del problematiken med UUID bakom oss. Istället spåras ändringar, versioner och varianter i en obruten kedja av modifieringar i våra parter och produkter i en databas. Konceptet ”fil” är inte längre relevant. Alla har tillgång till informationen som till exempel en part utgör istället för att filer måste skickas till olika instanser (FEM, CAM, kund, affärssystem etcetera). Nyfiken? Vi visar dig gärna!

X10D Solutions – Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE Platinum Partner

 

Vill du ha fler tips på hur vi på X10D kan hjälpa ert företag med PLM-lösningar och CAD-frågor?

Kontakta oss på +46 (0) 735 188 700

eller info@x10d.se

 

EffektivLindring_v2

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X10D Newsletter
Hide Buttons