Kan 3DEXPERIENCE bli ett Über för industribolag?

Kan 3DEXPERIENCE bli ett Über för industribolag?

On oktober 5, 2017, Posted by , In 3DEXPERIENCE, With No Comments

De flesta av oss använder idag digitala plattformar när vi konsumerar. Oavsett om vi tittar på Youtube-videos, bokar en övernattning hos Airbnb eller beställer en bok via Amazon. Efter att ha revolutionerat konsumentmarknaderna blir plattformar nu också allt viktigare även för affärer mellan företag (Business to business, eller B2B).

 

smaller_ver

Bild från Dassault Systèmes Executive Summit 2017

 

Enligt den globala konsultfirman Accenture kommer den digitala ekonomin motsvara 25 procent av hela världens ekonomi redan år 2020 (2005 utgjorde den 15 %) och de ser att affärsmodeller som bygger på plattformar utgör en allt större del av den digitala ekonomin.

 

På X10D Solutions tror vi starkt på 3DEXPERIENCE-plattformen från Dassault Systèmes. Den möjliggör redan att koppla in hela företagets organisation i samma 3d-värld oavsett om du är marknadsförare, konstruktör, projektledare eller säljare.

 

– Med 3DEXPERIENCE är tanken att man även ska kunna koppla in externa aktörer, säger Rikard Torkelsson, VD på X10D Solutions AB.

 

– Tänk dig att du har designat världens fräckaste kaffekopp, och du behöver printa ett provexemplar. Du ska då via plattformen kunna hitta precis vilka företag som erbjuder 3d-printing i ditt närområde. Vad de har för utrustning, hur mycket tillverkningen skulle kosta och när de är tillgängliga. Det kan lika gärna handla om att hyra en fräs eller tillverkningslina, eller hyra in någon som gör hållfasthetsberäkningar.

 

B2B-plattformar existerar redan. I Australien finns till exempel en bank som via sin plattform ger småföretag gratis verktyg för att hålla koll på kassaflödet. Genom verktygen får banken kunskap kring företagens kreditvärdighet och vilka av dem som kan behöva lån.

 

Att B2B-plattformarna växer råder det inga tvivel om. Somliga tror att bara om några år kommer de omsätta dubbelt så mycket som B2C (Business-to-Consumer)-företag.

 

Varje sådan här plattform kommer naturligtvis ha mycket färre transaktioner än hos jättar som Amazon och Über, men varje transaktion kommer vara väldigt mycket mer värdefull. Och digitala plattformar har enorma möjligheter att effektivisera andra aspekter av affärsmodellen. Tänk bara på hur de förenklat något så trivialt som att vi kan boka bord på en restaurang under dygnets alla timmar.

 

Eftersom hela tanken med 3DEXPERIENCE-plattformen går ut på att koppla samman människor för att effektivisera deras arbete blir det ett naturligt steg att även koppla samman företag med varandra.

 

– Facebook skapar inget content, Über äger inga fordon och Airbnb äger inga fastigheter. Dassault Systèmes tror att det är möjligt att göra samma sak för industrivärlden. Att vara världens största industriföretag, men inte äga någon fabrik, inte tillverka något och inte ha något lager, säger Rikard Torkelsson på X10D Solutions.

 

Det kanske låter långt borta, men för fem år sedan var det nog inte många som förutsett hur stort Über skulle bli.

 

– Vi förstår att det här fortfarande är något som ligger i framtiden för många av våra kunder. Men vi rekommenderar att man börjar litet i taget, ta steg för att hålla dig informerad och initierad, det gäller att veta var du är på väg och hur du ska förhålla dig till de digitala plattformarna!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X10D Newsletter
Hide Buttons